Östeuropa

Under kalla kriget var Östeuropa benämningen på de länder i Europa som tillhörde Sovjetunionens inflytelsesfär. Förutom Sovjetunionen innefattade detta även Bulgarien, Polen, Rumänien, Tjeckoslovakien, Ungern och Östtyskland; jämför Östblocket. Ibland räknades även Jugoslavien och Albanien in, eftersom de var styrda av partier som förklarade sig kommunistiska, fastän de stod utanför Warszawapakten och utanför Sovjetunionens kontroll. Denna beteckning var helt politisk. Finland och Grekland räknades sällan till Östeuropa fast de ligger långt österut.
En viktig skiljelinje i tiden var kommunismens fall 1990–1991. Då började beteckningen Centraleuropa åter användas om en del länder som under efterkrigstiden räknats som Östeuropa. Svenska UD betraktar numera Armenien, Azerbajdzjan, Georgien, Moldavien, Ryssland, Ukraina och Vitryssland som Östeuropa[1]. Utrikespolitiska institutet definierar områdena i de före detta COMECON-länderna som delar av både Central- och Östeuropa.

Tjeckiska Pärlor

Datum: 5/5  2018    
Antal Dagar: 7

Resan för dig som vill uppleva mer av Tjeckien och göra ett besök i Prag. Vi bor norr om Prag. Härifrån tar vi oss till Pilsners hemstad, provar tjeckiskt vin på ett slott, får en heldag i Prags härliga stadskärna med den fantastiska Karlsbron över Moldau och kurorten Karlovy Vary med sina källor. 

Magiska Prag

Datum: 5/5, 6/9  2018    
Antal Dagar: 7
PRAG - ”den gyllene staden” - utan överdrift en av Europas vackraste städer! Borgen, Karlsbron, Vaclavplatsen och den välbevarade stadskärnan gör staden till en plats som man snabbt blir förälskad i.

Östersjöns pärlor

Datum: 17/5, 12/8  2018    
Antal Dagar: 7
Resan för dig som vill uppleva våra Östersjö grannar. Lettland är ett grönt land med vida skogar, orörd natur, sandstränder och städer med gammal historia och rik arkitektur.


St Petersburg

Datum: 24/9, 7/10  2018
Antal Dagar: 7
S:t Petersburg är en av världens vackraste städer med sitt vatten, strama stadsplan och klassiska skönhet med många broar och gamla kulturbyggnader.

Polen runt

Datum: 13/5, 30/9  2018    
Antal Dagar: 8
Polen har en turbulent historia. Vårt stora grannland i söder, med nästan 40 miljoner invånare, har upplevt blomstrande storhetsdagar och förödande motgångar.

Portoroz i Slovenien

Datum: 26/5, 13/9  2018    
Antal Dagar: 12

Sloveniens kuststräcka är inte längre än fyra mil. Den är landets stolthet och här ligger kurorten Portoroz. Till ”Rosens hamn” har det kommit turister sedan mer än 100 år tillbaka. 1879 började doktor Lugnana behandla reumatism med lerinpackningar och salt från Secovlje och Lucija. Portoroz blev en kurort och betraktas som en sådan än idag.


PolenX

Datum: 25/2, 25/3, 29/4, 3/6, 14/10, 4/11, 2/12 2018 
Antal Dagar: 3
Kort beskrivning: Vi startar vår resa vid lunchtid för färd mot Karlskrona och stannar för lämpliga raster längs med vägen. Ankomst till Karlskrona där färjan avgår 21.00 och nu har vi en hel kväll ombord.