Bra att veta

VAD SOM INGÅR I PRISET:  Se program och faktaruta för varje resa

STOPP FÖR RASTER: Vi gör lämpliga stopp för fika/lunch. Vår reseledare/chaufför meddelar tiden och rastens längd under resans gång.

RÖKFRIA BUSSAR: är en självklarhet.

PLATSER I BUSSEN: I de bussar vi använder spelar det egentligen ingen roll var man sitter, men för att få lite variation byter vi plats varje dag på alla resor längre än fyra dagar. Inga platsreservationer. OBS! Gäller ej vid resor märkta med ”Vi reser tillsammans”. Här har ni möjlighet att boka plats mot avgift. Ingen rotation av platser i bussen.

RESENÄRER MED FUNKTIONSHINDER: Meddela oss gärna när ni bokar om ni har någon funktionshinder. Vi kan hjälpa er att välja resa och ev. avråda er från resmål där det kan vara svårt att t ex gå med rullator. Vi rekommenderar er att kanske boka tillsammans med någon som kan vara er behjälplig under resan.

ALLERGIER MM: Var noga med att anmäla ev. allergier vid bokning. Vi framför alltid era önskemål till varje hotell/båt/restaurang men man kan aldrig lämna garanti för att det fungerar överallt. 

RESOR UNDER PLANERING: Under året tillkommer ytterligare resor. För många turer t ex kryssningar och teaterresor, endags- och flerdagsturer gör vi specialprogram för att de ska vara så aktuella som möjligt. Dessutom presenterar vi olika evenemang och nyheter i dagstidningen och på vår hemsida.

BARNRABATT: För barn ej fyllda 12 år erhålles 25% rabatt, förutsatt att extrasäng kan sättas in i föräldrars rum. Speciella rabatter mm vid skidresor.

PASS/VISUM: För alla resor utom Norden måste man medföra giltigt pass. Varje resenär är själv skyldig att kontrollera att passet är giltigt minst t o m hemresedagen. Vid speciella resor, som t ex till St Petersburg, USA mm krävs det att passet är giltigt minst 6 månader efter hemkomst. Resenärer som är utländska medborgare eller före detta utländska medborgare, bör undersöka vilka bestämmelser om pass och visum som gäller för just dem.

BAGAGE: Tänk på att:
… på bussresor får man själv ta sitt bagage till och från hotellrummen. Vid resa med flera hotellbyten kan det vara bekvämt att dela upp bagaget i en övernattningsväska och en större.
… om man handlar mycket på resan måste man kunna bära detta själv.
Märk väl er väska med namn, adress och telefonnummer.  
OBS: För kvarglömda saker i våra bussar ansvarar vi högst 14 dagar.

HOTELLRUM: Vi har angivit dubbelrum vilket vanligtvis är två sängar på ett rum, men ibland förekommer ”grand lit” – en extrabred säng för två personer med gemensamma sängkläder. På en del hotell förekommer kombirum med en säng och en bäddsoffa. För enkelrum utgår ett tillägg, se resp resa. Standarden på enkelrummen kan, trots pristillägget, vara något lägre än på övriga rum. 

UTLÄNDSK TURISTINFO: Du som önskar mer information, tex kartor och broschyrer om ditt resmål, kontakta respektive lands turistbyrå. De flesta länder finns representerade i Stockholm.

ANMÄLAN OCH BETALNING: Anmälningsavgift: 400:- på bussresor, 3000:- på flygresor. Detta är en del av totalpriset för resan och ska betalas inom 10 dagar efter bokning. Slutlikvid erläggs senast 21 dagar före avresa med buss och varierande slutbetalningsdatum för flyg. Se betalningsdatum på ert resebevis. Om ni ångrar er och vill avbeställa resan, kom ihåg att göra detta senast 10 dagar efter bokning, eftersom det därefter tillkommer avbokningsavgift. Se AVBOKNINGSKOSTNADER.

AVBOKNINGSKOSTNADER - Bussresa   
-Avbokningskostnaden är alltid lägst 200 kronor/resenär med start 10 dgr efter bokning
-Avbokning tidigare än 30 dagar före avresa betalas 5%
-Avbokning mellan 30 dagar - 14 dagar före avresa betalas 15%   
-Avbokning mellan 14 dagar – 24 timmar före avresa betalas 50%
-Avbokning inom 24 timmar före avresa betalas hela resans pris.

AVBOKNINGSKOSTNADER – Flygresa
Vid avbokning av resa med flyg gäller speciella regler i en flygbilaga som erhålls vid bokningen av resa.  

FÖRSÄKRINGAR: Se över ditt försäkringsskydd före resan. Kontrollera att din hemförsäkring eller ditt betalkort är heltäckande inkl. avbeställningsskydd. Om inte – prata med försäkringsbolag eller bank om tilläggsförsäkring. Ni kan även beställa avbeställningsskydd hos oss enligt nästa punkt.

AVBESTÄLLNINGSSKYDD  - För er säkerhet …
Bussresor:
1 – 3 dagars resor      150,--
4 – 8 dagars resor      300,--
9 dagar eller längre   400,--
Flygresor:
5% av resans pris
Avbokning måste ske innan resan startar. Läkarintyg krävs för återbetalning.

RESEGARANTI & RESEVILLKOR: Arrangör enligt resegarantilagen är Resebyrå Vikingbuss AB, som till Kammarkollegiet ställt lagstadgad resegaranti. Allmänna resevillkor för paketresor finner du på vår hemsida.

FÖR RESORNA I DETTA PROGRAM GÄLLER: Allmänna Resevillkor för paketresor. Se separat sida. Vi förbehåller oss rätten till ändringar av programmet. Vi reserverar oss för angivna tider i programmet. Detta är cirkatider som kan ändras pga oförutsedda händelser, tex trafikstockning, vägarbeten, ändrade färjetider mm. Vi reserverar oss likaså för de angivna kilometeravstånden, det är cirka-avstånd som kan ändras beroende på ev omläggningar i trafiken mm. Samtliga avstånd i km är beräknade från Linköping. Vi reserverar oss mot valutaförändringar.

TILL SIST: Att resa utomlands är enormt givande och kommer att ge er många härliga minnen. Det man bör betänka är att våra resor går till länder med helt annan kultur än vår egen. Det kan gälla matvanor och maträtter, standard på hotell och mycket mer. Det bästa råd vi kan ge er är: TA SEDEN DIT NI KOMMER!

Vi reserverar oss för ev text- och korrekturfel.