Nordkap

En storslagen resa med vidunderliga naturscenerier!  Europas sista utpost mot norr, som varit ett klassiskt resmål sedan många år tillbaka. Vi får uppleva midnattssolen, Nordkap, jultomten, en samling spännande traditioner och historia bland samer och renar i Finland, Nordnorge och Sverige.

Dag 1. Till Stockholm
Vår färd norrut startar på förmiddagen och vi stannar för pauser vid lämpliga platser. Incheckning på Viking Lines färja som avgår kl 16.30 som under natten tar oss till Helsingfors. Middag serveras ombord. (ca 200 km)

Dag 2. Helsingfors – Jyväskylä
Frukostbuffé ombord. Vi gör en liten stadsrundtur med buss i Helsingfors, innan vi beger oss till Olympiastaden Lathis och dess härliga hamnområde. Vidare till ”Den stora småstaden” som beskriver Jyväskylä där vi bor på hotell Cumulus. Gemensam middag. (320 km)

Dag 3. Jyväskylä – Rovaniemi
Frukost. Idag reser vi norrut genom en del av det finska sjödistriktet och senare ut mot kusten. Lunchstopp i Brahestad (ingår ej), en av Finlands bäst bevarade trästäder från 1800-talet. Under kvällen kommer vi till vårt hotell Rantasipi Pohjanhovi Gemensam middag.(625 km)

Dag 4. Rovaniemi – Saariselkä
Frukost. Egen tid i staden innan vi åker till Polcirkeln och tomtens verkstad i utkanten av Rovaniemi. Vi besöker en traditionell kåta där vi sitter runt elden, njuter av en saft gjord av samiska bär. En lapp shaman gör en polcirkelceremoni, berättar historier om Lappland. Vidare genom Lapplands guldtätaste område Tankavaara till Saariselkä, som delvis ligger i Urho Kekkonens Nationalpark med sina 2 550 km², där renskötsel än idag är främsta näringsgrenen. Boende på Santas Hotel Tunturi. Gemensam middag (265 km)

Dag 5. Saariselkä – Honningsvåg
Frukost. Vi kommer till samekulturens centra Enare och kör förbi ”Lapparnas heliga sjö” - Enare träsk, innan vi når den norska gränsen. Lunch äter vi i Norge innan vi fortsätter färden norrut mot Nordkap, på eftermiddagen kör vi tunneln under havet till Mageröya. Vi bor på Scandic hotell i Honningsvåg. Vi samlas till middag på hotellet och åker sedan ut till Nordkapsklippan som är norra Europas nordligaste utsiktspunkt, 307 meter över havet. Sommartid hoppas besökarna att få se solen i norr vid midnatt. Innan vi åker tillbaka mot vårt hotell, besöker vi Nordkapshallen där alla får var sitt Nordkapscertifikat. Midnattssolen och vyn över Ishavet på Europas nordligaste plats blir för många ett minne för livet! (425 km)

Dag 6. Honningsvåg - Alta
Frukost. Under förmiddagen lämnar vi Honningsvåg och gör ett besök hos en silversmed innan vi kommer till Alta för lunch. Efter lunch besöker vi Alta museum, här finns utställningar om lokal kultur och om tidigare näringar i området. Vi ser de förhistoriska 11 000 år gamla hällristningarna vilka är ett UNESCO-stämplat världsarv. Vi bor på centrala Scandic Alta hotell. Gemensam middag. (210 km)

Dag 7. Alta - Jokkmokk
Frukost. Söder ut mot norsk-finska gränsen, genom Finland ett stycke innan vi passerar finsk-svenska gränsen uppe vid Karesuando, som är Sveriges nordligaste tätort. Ner till gruvnäringens Malmberget och Gällivare. Genom Muddus nationalpark tar vi oss till dagens mål, Jokkmokk som är känt för sin marknad samt för sin roll som en central samisk samlingsplats. Här bor vi på Hotell Jokkmokk. Gemensam middag. (575 km)

Dag 8. Jokkmokk – Vilhelmina – Kramfors
Frukost. Vi kör vidare söderut genom Södra Lappland som är en del av Sapmi. Vi stannar i Vilhelmina  för besök hos en samisk slöjdare i Duodji, där vi får veta mer om samernas sätt att leva och deras slöjd samt har lunchpaus. När vi kört ett stycke i Ångermanland når vi Hotell Kramm i Kramfors för övernattning. Gemensam middag. (625 km)

Dag 9. Kramfors – hemorten
Frukost. Under dagen följer vi kusten via Sundsvall, Hudiksvall, Gävle och Stockholm. Under kvällen når vi våra hemorter. (680 km)

Detta ingår

Nordkap
Antal dagar: 9 dagar
Datum: 27/6 2017
Bussresa i helturistbuss, del i dubbelrum, 8 frukost, 8 middag, entré Alta museum, entré Nordkaphallen, entré Santa Claus, ceremoni Polcirkeln, reseledare.
Pris: 11.900:-
Tillägg: 2.790:- enkelrum
Avresa: Meddelas vid bokning
Valuta: Euro

Vårt hotell

Viking Line - Vi åker med Vikings fartyg till Helsingfors.

Cumulus*** - Jyväskylä
Centralt beläget hotell med pool. Alla rum har hårtork och WiFi.

Rantasipi Pohjanhovi**** - Rovaniemi
Centralt beläget. På hotellet finns pool. Alla rum har WiFi och hårtork.

Santas Hotell Tunturi**** - Saariselkä
På hotellet finns bastu.

Scandic Bryggen*** - Honningsvåg
Beläget vid hamnen. Alla rum har WiFi.

Scandic Alta**** - Alta
Beläget vid hamnen. Alla rum har WiFi.

Hotell Jokkmokk*** - Jokkmokk
Vackert beläget vid Tavastisjön. Alla rum har hårtork och WiFi
Hotell Kramm**** - Kramfors
Centralt beläget, alla rum har hårtork och WiFi.

Boka

När du klickar på "Boka" kommer du till en ny sida där du bl.a. fyller i personuppgifter, väljer avreseort och bokar resan mm.