Skip to main content

Resa i Coronatid

Från och med den 1 juli kommer ett digitalt covid-19-certifikat, ett så kallat vaccinpass, gälla för resenärer inom EU. Certifikatet intygar att man har vaccinerats mot covid-19, testat negativt eller tillfrisknat. Se informationsfilm om hur det fungerar klick på länken  https://www.youtube.com/watch?v=CUJU9MCXNBg

 

HUR FÅR JAG DET? Genom att logga in med e-legitimation på ehalsomyndigheten.se. Det så kallade Gröna beviset skickas sedan automatiskt till din digitala brevlåda. Har du inte en digital brevlåda så kan man tex hämta hem appen ”Kivra”. Intyget går också att spara ner och skriva ut. Tjänsten väntas öppna i slutet på juni. Hur det ska gå till att få ett vaccinationsbevis utan krav på e‑legitimation är något myndigheterna arbetar vidare med just nu.

KOSTAR DET? Nej, själva intyget är gratis.  

HUR FUNGERAR DET? Det har en QR-kod som när den skannas bekräftar din digitala signatur. Intyget med QR-koden kan fås digitalt eller på papper. Varje enhet som utfärdar intygen har en egen digital signaturnyckel som lagras på en säker databas i varje land. För att dessa ska kunna kontrolleras i hela EU kommer EU-kommissionen bygga en nätsluss, samt utveckla en programvara som skannar och kontrollerar QR-koderna på certifikaten.

VILKA UPPGIFTER FINNS PÅ INTYGET? Namn, födelsedatum, utfärdandedatum, vilket vaccin eller test man tagit eller om man har tillfrisknat och har antikroppar, samt ett unikt identifieringsnummer. Bara intygets giltighet och äkthet kontrolleras.

KOMMER SAMMA RESTRIKTIONER GÄLLA I ALLA LÄNDER? I möjligaste mån. Enligt överenskommelsen ska EU-länderna helst inte införa några egna restriktioner, det ska vara fri rörlighet från den 1 juli.

GÄLLER DET I NÅGOT LAND UTANFÖR EU?  Ja även EES länderna godkänner covidpasset.

SPELAR DET NÅGON ROLL VILKET VACCIN JAG TAGIT? Nej. Intyget gäller för alla vaccin mot covid-19 som har godkänts av EU. Länderna kan även ta beslut om att godta andra vaccin.

 

Vågar jag boka en resa idag?
Eftersom läget är lite osäkert så har vi i år tagit bort anmälningsavgiften första betalning görs 45 dagar innan avresa (400kr) och fram till dess har man fri avbokning. Slutbetalning 21 dagar innan avresa. Skulle det bli några nya rekomendationer som gör resan omöjlig efter er betalning så får tillbaka er betalning. Så försäkra er plats på den resan ni vill göra ni riskerar ingenting. 


Kommer min resa att bli av?
Vår målsättning är att köra planerade resor. Men läget kan förändras på resmålen. Utrikesdepartementet är den myndighet som avgör vart det är säkert att resa. Om UD avråder från resor till någon region dit vi har resor kommer vi att ställa in den planerade resan. Om vi ställer in en resa kontaktar vi inbokade resenärer och ser över möjligheten att boka om till senare avresa, vill man inte det så återbetalas hela resans pris. Har du en resa inbokad om flera månader till ett område som idag avråds för resa så kommer vi närmare avresan (ca 14 dagar före) återkomma om resan ställs in. 


Hur ser det ut på resmålen?
Läget och reglerna förändras med tiden. I många länder krävs munskydd vid besök i butiker och inomhus på allmänna platser. Så medtag sådant! I övrigt informerar vi veckan före om det är något man behöver känna till kring sin resa om det blir några speciella arrangemang.
 

Jag har en planerad resa som jag vill åka på. Vad skall jag tänka på?
Det är egentligen ingen skillnad nu mot hur det brukar vara, Vi rekommenderar alltid att du har en bra reseförsäkring, kolla din hemförsäkring, kanske skaffa en reseförsäkring. Kolla vilka villkor som gäller vid en ev olycka och om sjukdom skulle uppstå. I övrigt gäller samma råd på resa som hemma, var noga med handhygienen.


Jag vill avboka min resa, vad gäller? 
Vi följer de regler om avbokning som Konsumentverket tillsammans med reseindustrin satt samman. En resa bokad hos Vikingbuss skyddas av paketreselagen. Det innebär att vi följer myndigheters beslut och agerar efter dessa. Avbokning av resa kan endast göras under vårt kontors öppettider. I samband med avbokning tas avgifter ut i enlighet med paketreselagen. En resa som avbokas före UD avråder från resa under den perioden din resa är planerad följer resevillkoren kring avbokning och avbokningen är förenad med kostnader.

Fritextsökning
Resekalender
1/10Toscana med Bodensjönfrån 10 990:-
1/10Skördefest på Ölandfrån 2 290:-
4/10Rostock Måndagsbussen från 1 390:-
6/10Ullaredfrån 290:-
9/10GESfrån 1 790:-