Kuba Karibiens pärla, 13 D

Kuba förtrollar besökarna med vackra pastellfärger, turkost vatten och gamla amerikanska bilar från 50-talet. Tiden har i princip stått still sedan Castro tog makten vilket följdes av USA´s ekonomiska blockad. Nu börjar förhållandet mellan de båda grannländerna tina upp och Kuba blir ett av de hetaste resmålen i världen. På vår rundresa upplever vi Kubas stora höjdpunkter som bl.a. Havanna, Pinar del Rio, cigarrer, Ernest Hemingways sommarbostad och självklart charmiga Trinidad. Resan avslutar vi med bad på en av världens finaste stränder - Varadero.

 

Vi flyger med KLM enl nedan tider.
Observera att flygbolaget förbehåller sig rätten att ändra i sin tidtabell vilket ligger helt utanför vår kontroll. Uti händelse av tidtabellsförändring kommer ni att meddelas detta innan avresa. Vi försöker alltid att i möjligaste mån reservera säten ombord på flyget så att ni som reser i sällskap ska få möjlighet att sitta tillsammans, dock finns det ingen garanti för detta. Om man verkligen vill försäkra sig om en speciell plats ombord på planet så finns givetvis möjligheten att själv gå in på www.klm.com och där både checka in och mot avgift boka sin plats ombord. Kontakta oss för bokningskod.

KL 1178  Linköping - Amsterdam        kl.06:00-07:50
KL 723    Amsterdam - Havanna          kl.12:35-17:15
KL 724    Havanna - Amsterdam          kl.19:15-10:35 + 1
KL 1181  Amsterdam - Linköping        kl.15:45-17:30

BAGAGE1 incheckat bagage max 23 kg pp
1 handbagage, max 55 x 35 x 25 cm samt 1 tillbehör ex. handväska eller bärbar dator, max 40 x 30 x 15 cm, totalvikt max 12 kg

Kontrollera att ditt namn överensstämmer med stavningen i ditt pass!

Dag 1 Linköping - Havanna
Vi flyger från Linköping tidig morgon för att i Amsterdam möta upp med vår reseledare och resten av gruppen. Vi landar sen eftermiddag lokal tid i Havanna här väntar vår buss för transfer till  hotell.

Dag 2 – Havanna
Frukost och sightseeing i Gamla Havanna som är upptaget på UNESCO’s världsarvslista. Här finns många vackra torg och byggnader. Vi besöker ett rom-museum och äter gemensam lunch innan vi är tillbaka på hotellet. På kvällen åker vi till en restaurang i Gamla Havanna där vi får middag och passar också på att provsmaka både cigarr och rom.

Dag 3 Pinar del Rio & Viñales
Idag gör vi en dagsutflykt till Pinar del Rio, ett område i västra Kuba som är känt för sina tobaksplantager. Här tillverkas landets bästa cigarrer. Vi besöker ett cigarrhus där vi får se hur tillverkningen går till. Vi åker vidare genom otroligt vackra Viñalesdalen där vi bland annat äter lunch. Vi besöker bergsmålningarna Prehistory Mural innan vi vänder åter till vårt hotell i Havanna för en ledig eftermiddag/kväll.

Dag 4 Ernest Hemingway
Utflykt till området strax utanför Havanna där Ernest Hemingway bodde och verkade. Här finns hans sommarställe Finca La Vigia, som nu är omgjort till ett museum och den lilla fiskebyn Cojimar där han hade sin båt. I Cojimar äter vi också lunch på berömda La Terraza som ligger vackert vid Cojimarbukten. Det var här han fick inspiration till Den gamle och havet.

Dag 5 Cienfuegos & Trinidad
Vi lämnar Havanna för att resa söderut till centrala delen av Kuba. Panoramatur och lunch på yachtklubben i staden Cienfuegos. Staden är känd för sina välbevarade kolonialbyggnader och är centrum för öns sockerproduktion. Vi checkar därefter in på vårt hotell som ligger strax utanför Trinidad, vid den härliga stranden. Här har vi all inclusive, dvs mat och dryck ingår under hela vistelsen på hotellet.

Dag 6 Trinidad – Utflykt till Topes de Collantes
Heldagstur till bergsområdet Topes de Collantes och fantastiskt gröna Guayanara Park. Vi äter en typisk lunch på den klassiska restaurangen Casa de la Gallega. Tillbaka till hotellet.

Dag 7 Trinidad – rundtur & fri dag i Karibiens vackraste stad
Idag måste vi njuta mer av underbara Trinidad, en av Karibiens mest välbevarade städer. Sockerboomen under 1700-talet gjorde Trinidad till en rik stad och alla vackra pastellfärgade hus och palats minner om denna tid av rikedom. Men vi börjar dagen med en kort rundtur som bland annat inkluderar det romantiska museet och La Canchanchara Bar där vi självklart provar specialiteten Canchanchara, den lokala drink stället är uppkallat efter. Självklart hinner man med bad i det turkosa havet vid vårt hotell, och vi njuter av vår all inclusive.

Dag 8 Santa Clara & Varadero
Vi lämnar Trinidad för Varadero strax öster om Havanna och gör på vägen ett besök i Santa Clara. Staden har starka band till revolutionen och här finns bland annat Che Guevaras mausoleum. Här äter vi också lunch innan vi fortsätter mot Varadero. Vi checkar in på vårt hotell på halvön Varadero. Hotellet har all inclusive, dvs all mat och dryck (endast inhemsk) ingår på hotellet. På hotellet finns ett läckert poolområde och alldeles utanför det finner man Varaderostranden som anses som en av världens bästa stränder. Detta är ett ställe för riktig avkoppling!

Dag 9 - 11 Varadero
Ledig dag i solen och på stranden i Varadero.

Dag 12 Flyg från Havanna
Transfer till Havanna och flyg via Europa till Göteborg.

Dag 13 – Till Linköping
Ankomst Linköping flygplats och vidare med vår anslutningsbuss till resp. hemort.

Kuba har blivit mycket populärt som resmål men har helt andra förutsättningar än vad många andra länder har.

Kuba är ett land med handelsembargo sedan väldigt lång tid tillbaka. Nu har emellertid turismen tagit ordentlig fart och hotell och restauranger etableras. Kuba har fortfarande svårt att handla med omvärlden. På grund av detta har man små möjligheter att svara upp till vad vi kallar västerländsk standard. Till exempel är kryddor, bomull, läskedrycker, öl osv svårt för Kuba att handla med. Kubas ekonomi är inte den bästa vilket försvårar handelssituationen.

Detta innebär att vi under resorna till Kuba upplever att det saknas saker som i vår värld kan tyckas självklara. Ibland får man bara en handduk per rum för det finns helt enkelt inte fler och nya går inte att köpa p g a embargot. Ibland tar varmvattnet slut, beredaren som gör varmvattnet räcker inte till, man behövde kanske haft en till. Vi har nog svårt att tänka oss in i deras situation. För oss är allt enkelt, saknar vi något så köper vi nytt. På Kuba kan man inte göra så. Regeringen kontrollerar turismen via turistdepartementet, som fördelar bokningarna på de researrangörer världen över som arrangerar resor till Kuba. Det går alltså inte till som på t ex Kanarieöarna eller i Örebro, där vi tar kontakt med ett hotell och vi kommer överens. Här är det i princip regeringen som styr vem som bor var. Staten gör som de vill med hotellen eftersom det är de som är ägare till hotellen och optimerar fritt. Det är vanligt att man har ett hotell bekräftat och när man sen kommer fram blir man ändå omplacerad. Vi vill råda våra gäster att ta med ett extra badlakan hemifrån att ha om det blir problem på resan och kanske också packa ner en toarulle, självklara saker för oss, men inte alltid på Kuba.
För ytterligare information om valuta, telefoni, hälsa & sjukvård m.m. se Svenska Ambassadens i Havanna hemsida
http://www.swedenabroad.com/svSE/Ambassader/Havanna/Reseinformation/Reseinformation-Kuba

Kuba är ett vackert land med härliga människor, fantastisk arkitektur och har dessutom ett tropiskt klimat. Följ med till Kuba, ett av de sista resmålen i världen som inte är som hemma, det kommer du inte ångra!

RESAN PRIS INKLUDERAR
Flyg Linköping – Havanna i ekonomiklass t/r inkl skatter, anslutningsbuss i Östergötland, 11 övernattningar med del i dubbelrum på hotell inkl. frukost, (dag 5 - 11 inkl all inclusive) transfers, program och måltider på Kuba enligt program. Lokala skatter (ej avreseskatt) och reseledares tjänster.
Resan genomförs i samarbete med Resemakar'n i Vänersborg.

TILLÄGG
Enkelrum 3050:-

PASS Ja, giltigt min 6 mån efter hemkomst
VISUM Ja, kostnad 450:-, se visuminformation 
VALUTA CUP Cuban Pesos

VIKTIGT
Allmänna och Särskilda resevillkor gäller, se vår katalog eller vår hemsida www.vikingbuss.com / www.ringarums.se  
OBS! vid flygresa kan särskilda regler gälla, se information vid ev. avbokning nedan.
Kontrollera att ditt namn överensstämmer med stavningen i ditt pass Vi reserverar oss för ev. valuta- och skatteförändringar och förbehåller oss därmed rätten att justera priset pga nämnda förändringar som ligger utanför vår kontroll och uppkommit efter det datum då resan producerades.

AVBOKNINGSVILLKOR:
120 dagar innan avresa 3000:-/p
119-60 dagar innan avresa 50% av resans pris
59 dagar innan och fram till avresa 100% av resans pris

Saknar ni avbeställningsskydd kan ni beställa det hos oss. Detta ska beställas vid bokning eller senast 10 dgr efter bokning.

Havanna
Hotel Presidente ***
Beläget i Miramar området. På hotellet finns restaurang och pool. Hårtork.

Trinidad
Hotel Playa Ancon***
Beläget vid stranden Playa Ancon utanför Trinidad. På hotellet finns pool, restauranger och barer. På rummen finns safe. All inclusive.

Varadero
Hotel Muthu Varadero****
Bra hotell med all inclusive beläget på Varaderostranden vilken klassas som en av världens finaste stränder. På hotellet finns ett läckert poolområde och massor av aktiviteter.

All inclusive innebär att man får mat, öl, vin, läsk och vissa drinkar gratis. Dryckerna är oftast inhemska.

OBS! Hotellbyten är mycket vanliga på Kuba, det är tyvärr inget vi kan påverka. Vi kommer bo på dessa hotellen eller likvärdiga. Byten kan ske ända fram till ankomsten till hotellet. Det är staten som styr över hotellen och bestämmer vem som bor var. Hotellen håller en lägre klass än vad som är normalt i Europa / USA

VISUMANSÖKAN
För att vi ska ha möjlighet att söka visum för er resa till Kuba behöver vi följande:

* En komplett ifylld ansökningsblankett, blanketten finns under knappen visumansökan 
*
 Kopia på ditt pass. Passet ska vara giltigt minst ytterligare 6 månader räknat från hemresedatumet.

OBS! Vi kan inte söka visum senare än fredag 31 januari 2020!

Avresor