Skip to main content

Lappland

Lappland med Inlandsbanan
Vi kombinerar buss och tåg på denna spännande resa till norra Sverige. Du möter vyer och landskap som ter sig exotiska i våra ”sydsverigeögon”. Tågresan ger dig möten med människor från när och fjärran och fortsättningen med vår Vikingbuss tar dig till miljöer du inte visste fanns. Lägg midnattssol till detta och himlen är nära!

Fritextsökning

Ingår och Villkor

INGÅR: Buss ”Viking Class”, del i dubbelrum, 5 frukost, 5 middag, utflykter enligt program samt reseledare

TILLÄGG: Enkelrum 1590:-, platsbokning i bussen 150:-

Dagsprogram

 • Dag 1. Östergötland – Östersund

  Vi reser på fina svenska vägar norrut och stannar för raster på lämpliga platser. Vi ska till Östersund, vackert belägen vid Storsjön. Vi bor centralt på 4-stjärniga Hotell Östersund där vi sover och äter gemensam middag. Du kanske tar en sväng på kvällen och ser om Storsjöodjuret behagar visa sig….? (Ca 75 mil)

 • Dag 2. Inlandsbanan

  Efter frukost åker vi till stationen och går ombord på Inlandsbanan. Den stod klar 1937 och är hela 129 mil lång och går mellan Kristinehamn och Gällivare. I dag är delar av linjen bara framkomlig med dressin eller buss. Vi skall åka från Östersund till Arvidsjaur. Under resan ser vi det karga landskapet genom fönstren. Vi stannar på olika stationer som Storuman med flera. Bussen möter i Arvidsjaur där vi skall bo 3 nätter på 3-stjärniga hotell Laponia. Middag serveras på kvällen. Det finns fina promenadstråk för den som vill röra på sig.

 • Dag 3. Samer och Jokkmokk

  Idag besöker vi först Sellebo Idéträdgård i Moskosel. Trots det nordliga läget prunkar växter och arrangemang i trädgården hos familjen Sellbom. De visar oss runt och kommer med många goda råd som kan omsättas även söderut. Nu far vi vidare till Jokkmokk, centrum för samekulturen i Norrbotten. Ett besök på Ajtte Samemuseum ger en inblick i samiskt liv, kultur och verklighet.
  Vi hinner äta lunch och titta runt i Jokkmokk innan vi återvänder till Laponia i Arvidsjaur och middag på hotellet. (Ca 32 mil)

 • Dag 4. Polcirkeln och Silvermuseum

  Idag tar vi lite sovmorgon och har tid att bekanta oss med Arvidsjaur kanske besöka hembygdsmuseet och/eller Lappstaden. Därefter åker vi mot Arjeplog och befinner oss norr om polcirkeln. Här väntar ett besök på Silvermuséet som skapades av doktor Wallquist och invigdes 1965. Doktorn hade samlat föremål och kunskaper under 40 års tid. Museet rymmer interiörer från både samiskt liv och nybyggardito. Samlingarna av samiska silverföremål torde vara de största i Sverige. I Arjeplog finns testanläggningar där ett stort antal bilmärken testas under hårda omständigheter. Nöjda med besöket här kör vi ner till Arvidsjaur och hotellet och middagen. (Ca 9 mil)

 • Dag 5. Arvidsjaur – Örnsköldsvik

  Vi lämnar Laponia och Arvidsjaur och åker till Kulturreservatet Gallejaur. Det består bland annat av 63 byggnader och ett naturområde med slåtterängar. Vi får en inblick i det så kallade nybyggarlivet där människor bosatte sig i väglöst land för dryga 200 år sedan. Färden går vidare söderut mot Skellefteå och målet är Burträsk - Västerbottenostens hemvist. Vi får en visning på Burträsk Experience Center där det också blir ostsmakning. Färdiga med den åker vi mot Örnsköldsvik för övernattning och middag på 4-stjärniga Scandic Örnsköldsvik. (Ca 45 mil)

 • Dag 6. Hemresa Med den pampiga hoppbacken i bakgrunden lämnar vi Örnsköldsvik och kör längs E4 söderut. Ett pärlband av vackra kuststäder passerar revy. Vi tar raster på lämpliga plaster och framåt kvällen är vi tillbaka på våra hemorter. (Ca 68 mil)

  Med den pampiga hoppbacken i bakgrunden lämnar vi Örnsköldsvik och kör längs E4 söderut. Ett pärlband av vackra kuststäder passerar revy. Vi tar raster på lämpliga plaster och framåt kvällen är vi tillbaka på våra hemorter. (Ca 68 mil)

Resekalender
25/5Bornholm - Östersjöns Pärlafrån 6 990:-
31/5Rostock Intercityfrån 2 990:-
1/6Mamma Mia The Partyfrån 3 495:-
6/6Burg Shopping 2 dagarfrån 2 490:-
7/6Calles Express - 22 timmars resafrån 990:-