Skip to main content

Dalsland

Dalsland kallas ofta för "ett Sverige i miniatyr", efter ett uttalande av prins Eugen. I detta landskap finns gott om sjöar, slätter och även fjäll, Kroppefjäll.  Akvedukten i Håverud är en av de stora sevärdheterna som vi beskådar när vi åker på Dalslands Kanal. 

Fritextsökning

Coronainformation

Vi kommer att boka max 40 personer, då vi har plockat ut säten i bussen för att få Coronaavstånd till nästa säte. Alla kommer att få tilldelad plats, vilket är klart när ni kliver ombord. Meddela oss vid bokning om ni reser tillsammans med några.

Handsprit kommer att finnas ombord på bussen.  

Ingår och villkor

INGÅR: Bussresa, del i dubbelrum, fm kaffe dag 1,  2 frukost, 2 middag, alla entréer och guidning Dals Rostock, Halmens Hus, Dalslands Glashytta, visning av kyrkan, Dalslands kanaltur inkl.  lunch, reseledare.

TILLÄGG: Enkelrum 600:-

Dagsprogram

 • Dag 1. Hemorten – Dals Långed

  Vår resa startar på morgonen och går via Jönköping. Vi gör först ett kaffestopp och lunchstopp innan vi kommer till Dals Rostock som ligger på sluttningen av Kroppefjäll. Här har man bedrivit skifferbrytning. Samhället har rik historia från medeltiden, vad det gäller hälsa och hälsobringande vattnet. Vi besöker en örtagård, ateljétextilmuseum och en tågstation i halv skala(!) innan vi åker till Baldersnäs Herrgård i Dals Långed för två nätter. (www.baldersnas.com) Gemensam middag. (ca 365 km)

 • Dag 2 Dalslands Kanal

  Tidig avgång från Dals Långed. Vid ankomst till Håverud besöker vi kanalmuséet, fiskrökeri. Vid lunchtid går vi ombord på sekelskiftsbåten M/S Storholmen med utgångspunkt Håverud genom Håveruds Akvedukt och kanalens slussar. Akvedukten är en fritt hängande bro där vattnet leds i en 33.5 meter lång plåtränna ovanför forsen! Dalslands kanal hade jubileum 2018 med sina 150 år. Vi äter lunch ombord på båten innan vi går i land vid Långbron.
  Härifrån fortsätter vi upp till Halmens Hus, Nordens enda halmmuseum där det också finns en butik med konsthantverk. Halmens hus ligger i utkanten av Bengtsfors och här ser vi basutställningen som berättar om hur halm använts i olika kulturer under lång tid. Även om varför halmen har fått så stor betydelse just i Dalarna. Nu återvänder vi till vårt Baldersnäs för gemensam middag.

 • Dag 3 Dals Långed - Hemorten

  Vi lämnar Baldersnäs och gör besök på Dalslands Glashytta. Glasmästaren Johnny visar oss hur man blåser glas på gammalt vis och guider er genom glasblåsarens svåra konst. Här finns även butik med bruk-s o konstglas, keramik o smide, ljus o linne m m. Vidare med vår buss till Skålleruds 1500-tals kyrka vid sjön Nären, en av Sveriges vackraste kyrkor – rödmålad träkyrka som har behållit sin profil o charm trots fattigdom och hård beskattning.
  Nu lämnar vi Dalsland och styr kosan till Östergötland. På vägen hem gör vi naturligtvis stopp för lunch och kaffepaus. När vi passerar Falköping gör vi gärna ett stopp vid Falköpings Ost för att få med en smakbit hem. Beräknar vara i Östergötland 20,00